בדיקת אבהות תתבצע רק כאשר קיים צו של בית משפט המורה על בדיקת אבהות. כמו כן, בדיקת אבהות הנה בדיקה אשר נעשית בדרך כלל כאשר מוגשת תביעת אבהות (ניתן גם לומר תביעה להוכחת אבהות), לשם הוכחת אבהות. כך למשל, כאשר אישה מגישה תביעת אבהות, תשיג צו בית משפט, אשר יורה לאב הפוטנציאלי לעבור בדיקת אבהות. במידה ותוכח על ידי אותה בדיקת אבהות כי אותו אדם אשר עבר את הבדיקה הוא האבא של הילד, אזי יינתן פסק דין המצהיר על אבהותו וכך תיסלל בפני אותה אישה הדרך להגשת תביעת מזונות בעבור אותו ילד.
כאמור, ללא צו בית משפט, לא ניתן יהיה לעבור בדיקת אבהות. כך שיוצא אפוא, שאדם אשר לא מעוניין לעבור בדיקת אבהות, ייאלץ להוכיח כי אין שום סיכוי שהוא אבי הילד. בדיקת אבהות, בודקת למעשה, מספר רכיבים וביניהם סוגי הדם, סמנים גנטיים שונים וסיווג רקמות. על סמך התשובות הניתנות לאחר ביצוע בדיקת אבהות, ניתן פסק הדין של אותו בית משפט אשר נתן את הצו לשם עריכת בדיקת אבהות.
בדרך כלל בדיקת אבהות תיעשה באמצעות לקיחת רקמות או דגימות רוק מחלל הפה כשהתוצאות הינן אמינות ברמה של עד 99%. בדיקת אבהות, הנה בדיקה חסויה, ויש לכך עיגון בחוק. התוצאות של בדיקת אבהות נשלחות אך ורק לבית המשפט אשר נתן את הצו בו הורה על ביצוע בדיקת אבהות ולעוה"ד של הצדדים.
דעו כי, לא ניתן לחייב את אתכם לעבור בדיקת אבהות, אולם, סירוב לביצוע בדיקת אבהות יכול לעיתים לשמש כנגדכם. כמו כן, חשוב כי תדעו, שמאחר ובמקרים מסוימים קיים חשש לממזרות, בית המשפט לא תמיד יאשר תביעת אבהות אשר במסגרתה הוא יורה על אדם לעבור בדיקת אבהות. לסיכום, חשוב מאוד לזכור כי, על מנת להשיג צו מבית משפט שיורה לאדם המתכחש לקיומו של ילד, לבצע בדיקת אבהות, רצוי כי תפנו ותתייעצו עם עורך דין לענייני גירושין הבקיא בתחום דיני משפחה, אשר יגיש בשמכם תביעת אבהות.